华人在哥德堡日报上发表公开信 - 瑞典,想说爱你不容易

瑞典第二大城市

版主: 八爪

华人在哥德堡日报上发表公开信 - 瑞典,想说爱你不容易

楼层#1  帖子女海盗 » 2014年 7月 8日 星期二 1:51 pm

http://www.gp.se/nyheter/vastsverige/1. ... -alska-dig

Inte lätt att säga jag älskar dig Sverige
瑞典,想说爱你不容易

Det var många känslor när jag skrev den rubriken. Jag har i 2 år tänkt på det – att komma till Sverige – var det rätt eller fel? Jag har ännu inte svar på frågan.
当我写下标题的时候,心里是百感交集。我两年来一直在想这个问题:来到瑞典的选择,是正确的还是错误的?我至今还没有答案。

För 6 år sedan träffade jag min man och vi förälskade oss i varandra. Innan det visste jag nästan ingenting om Sverige som min älskade man kommer ifrån, förutom landets namn.
六年前,我遇到了我丈夫,坠入爱河。之前我几乎对我丈夫的家乡瑞典一无所知,只是听说过瑞典这个名字。

Jag var nyfiken på det lilla landet och började lära mig mer om det. På internet fick jag massor av information. En skön natur med många vackra sjöar, alla människor har lika rättigheter i samhället, man kan uttrycka vad man tänker och det är gratis sjukvård och utbildning. Jag började se fram emot att resa dit.
我对这个小国家产生了好奇心,并且开始对它有更多的了解。在网上,我得到了好多信息。它有美丽的自然环境和许多漂亮的湖泊,所有的人民都有平等的权利,有言论自由,并且有免费的医疗和教育。我开始向往来到瑞典。

Efter 1,5 år bestämde vi att jag skulle flytta till Sverige. Trots att jag skulle förlora mitt jobb som Finanschef i Kina som jag trivdes väldigt bra med. Men jag har fortfarande en bra chans i framtiden därför att jag vill kämpa och lära mig nya saker – och jag kan!
一年半之后,我们决定搬家到瑞典。虽然我会失去我热爱的在中国作为财政总监的工作。但我认为我未来依然有很好的机遇,因为我会奋斗和学习新的知识,我可以!

Men det var inte som jag trodde. Under 4 år har jag gjort vad jag kan. Till exempel har jag lärt mig språket, utbildat mig i Projekt utländska akademiker på högskolan i Borås, gått utbildning i Administration hos Lernia och pluggat vidare på redovisningskurs. Jag hade praktik på Volvo och fick en rolig roll på Göteborgs Stadsteater under några månader. Jag har kämpat, kämpat och kämpat för att få ett eget jobb och inkomst i stället för att vara beroende av min man.
但事实并非是我想象的那样。四年里我做了所有可以做的事情。比如,我学会了瑞典语,我参加了布罗斯大学的外国学者项目,在Lernia学习了管理,并且继续学习了会计。我在沃尔沃进行了实习,并且在哥德堡城市剧院扮演了一个有趣的角色几个月时间。我一直在奋斗奋斗奋斗,为了能有自己的工作和收入,这样就不用一切都依靠我的丈夫了。

För att vara ärlig så trivs jag väldigt bra med att bo här men jag tänker hela tiden på att få ett jobb som jag kan trivas med. Det gör mig ont i hjärtat.
说实话,我很喜欢瑞典的生活,但我一直总是在想怎么能得到一份我喜欢的工作。这让我的心很痛。

På nyårsafton 2014 var min önskan en enda sak. Att jag skulle få ett jobb som jag kan trivas med under kommande år. Om ingenting händer så kanske jag måste lämna min familj nästa år och åka tillbaks till mitt hemland för att få ett jobb som jag tycker om.
2014年新年的时候,我只有一个愿望。那就是我在来年能找到一份我喜欢的工作。如果还是不行的话,我明年可能就只能离开我的家人,回到中国,找到一份我喜欢的工作。

Jag tycker faktiskt det är roligt att lära mig ett nytt språk och en ny kultur. Jag har många års arbetslivserfarenhet inom finans och administration i Kina. Men i Sverige är jag ingenting – jag är en utländska som ingen bryr sig om.
我其实觉得学习一个新的语言和新的文化是一件很有趣的事情。我在中国有多年的管理和财政经验。但在瑞典,我什么都不是,我只是一个没人关心的外国人。

Jag vet att jag inte är ensam om denna känsla. Att min utbildning och mina erfarenheter från ett annat land inte betyder något i Sverige. Jag har vänner och bekanta som kommer hit till Sverige från andra länder av olika skäl. Många av dom har mycket god utbildning från sina hemländer.
我知道我不是唯一一个有这种感觉的人。感觉我在另一个国家的学历和工作经验在瑞典一文不值。我有朋友和认识的人从其他的国家因为不同的原因来到瑞典。他们很多人在自己的国家都有很好的教育背景。

Min man säger samma sak. Han berättar t.ex. att han brukar prata med taxichaufförer när han åker taxi. Ofta berättar dom att dom har högskoleutbildning och lång yrkeserfarenhet från sina hemländer men den betyder inget i Sverige.
我老公也说同样的话。他告诉我他做出租车的时候经常跟出租车司机聊天。很多司机都讲他们在自己的国家都有高等教育并且有多年的工作经验,但这些在瑞典没有任何意义。

Ett roligt exempel på detta är filmen Se upp för dårarna - dårarna stängs (Regi Helena Bergström) som beskriver Turkiets bästa hjärtkirurg som jobbar som tunnelbanechaufför i Stockholm. Den filmen slutar lyckligt men tyvärr ser inte verkligheten ut så för dom flesta av oss invandrare.
一个有趣的例子是电影“Se upp för dårarna – dårarna stängs”(导演Helena Bergström)。电影描述了土耳其最好的心外科大夫在斯德哥尔摩做地铁司机的故事。电影有一个大团圆的结局,但现实对我们外国人来说往往是更残酷的。

Det är verkligen så att jag inte menar det, men det är fortfarande inte lätt att säga att jag älskar Sverige. Och det gör ont i hjärtat när jag tänker på min familj och mig själv. Men jag kan bara fortsätta kämpa.
虽然我很想能对瑞典说声我爱你,但这真的不容易。每次我想到我的家人和我自己的时候,心都会痛。但我只能继续奋斗。

Ying Xiong
熊鹰
旅居瑞典,宅女一名。白天上学,晚上上网。
头像
女海盗

所在地: Lund / Sweden

Advertisement

Re: 华人在哥德堡日报上发表公开信 - 瑞典,想说爱你不容易

楼层#2  帖子女海盗 » 2014年 7月 8日 星期二 1:57 pm

其实吧,我觉得作者的老公是有点儿奇葩的。。。首先,作者对瑞典的了解不是通过老公,而是认识了老公之后上网了解到的。其次,作者找不到工作老公不说:“亲爱的,你能力这么强还找不到工作真是没天理啊没天理”,反而有些冷冷的表示:“我们大瑞典就这样,你看我们的出租车司机都一个个是有高等教育和专业工作经验的呢。”
头像
女海盗

Re: 华人在哥德堡日报上发表公开信 - 瑞典,想说爱你不容易

楼层#3  帖子蓝山雀 » 2014年 7月 8日 星期二 8:10 pm

想象一下在国内的农村人到大城市,也得比当地人付出更多,收获较少。这是常识啊。
你可以自由选择是留还是回国。
其实如果你丈夫工作,就是在家里看孩子做家务,也可以是有滋有味的。
一切都在于我们对待生活的态度。
社会主义要排泄财富,自由主义要结束贫穷。社会主义要消除私利,自由主义要保存自游。社会主义要杀死企业,自由主义要保护企业不受特权干扰。社会主义要攻击个人的至高地位,自由主义要给穷人最低限度的保障。社会主义崇拜规章,自由主义崇拜人性。社会主义攻击自由主义,自由主义攻击任何形式的思想垄断。--- 丘吉尔
头像
蓝山雀

所在地: Sweden

楼层#4  帖子女海盗 » 2014年 7月 8日 星期二 8:12 pm

蓝山雀 写道:其实如果你丈夫工作,就是在家里看孩子做家务,也可以是有滋有味的。

那得丈夫收入足够多,工作足够稳定才行。。。
头像
女海盗

楼层#5  帖子ocean » 2014年 7月 10日 星期四 12:45 am

让人蛋疼啊。 想到我年底要放弃澳大利亚的工作,好不容易在澳大利亚努力的6年, 一去瑞典又重新开始, 天啊, 错, 错, 错, 后悔这段婚姻。
头像
ocean

所在地: Sydney

楼层#6  帖子lingco » 2014年 7月 10日 星期四 1:54 am

ocean 写道:让人蛋疼啊。 想到我年底要放弃澳大利亚的工作,好不容易在澳大利亚努力的6年, 一去瑞典又重新开始, 天啊, 错, 错, 错, 后悔这段婚姻。

赶紧 离啊,还来得及
强极则辱,情深不寿。谦谦君子,猥琐如狗。
头像
lingco

所在地: 四十二年前

楼层#7  帖子dingling » 2014年 7月 10日 星期四 8:57 pm

lingco 写道:
ocean 写道:让人蛋疼啊。 想到我年底要放弃澳大利亚的工作,好不容易在澳大利亚努力的6年, 一去瑞典又重新开始, 天啊, 错, 错, 错, 后悔这段婚姻。

赶紧 离啊,还来得及

。。。不过话说回来,澳大利亚工资比瑞典高,税貌似比瑞典还低
曾经年少轻狂,以为自己长得很帅,但身边的人却否定我说我其实一点也不帅,当一两个人说我不帅的时候,我不以为意,认为他们在骗我,直到后来所有人都说我不帅的时候,我才真正意识到事情的严重,这个社会骗子真是越来越多了。。。
头像
dingling

所在地: Krypton

楼层#8  帖子小小笨蛋 » 2014年 7月 12日 星期六 2:05 pm

其实是个人的问题
头像
小小笨蛋

所在地: 瑞典

楼层#9  帖子mitaosi » 2014年 7月 13日 星期天 9:07 pm

在澳洲呆的好好的干嘛来瑞典这农村,想不通
头像
mitaosi

所在地: 中国

楼层#10  帖子小小笨蛋 » 2014年 7月 14日 星期一 4:05 am

澳洲更农村
头像
小小笨蛋

所在地: 瑞典

下一页

回到 哥德堡

在线用户

正在浏览此版面的用户:没有注册用户 和 1 位游客

• Advertisement